Κορυφαία στις αναφορές η αγορά της ομορφιάς στα ελληνικά social media

Digital Word of Mouth

Η χρήση των social media τόσο από τους χρήστες όσο και από τις μάρκες σήμερα συντελεί στον τεράστιο όγκο δεδομένων και πληροφοριών που υπάρχουν διαθέσιμα. Η οργάνωση όλων των δεδομένων και η ομαδοποίησή τους κατά τρόπο τέτοιο που να βοηθάει στην παραγωγή γνώσης είναι μια πραγματική πρόκληση. Η διαδικασία της παραγωγής Actionable Insights από το «τέρας» των social media δεδομένων, είναι η ομορφιά των social media data για τις μάρκες και τις επιχειρήσεις. Στο χώρο της ομορφιάς και των beauty brands, η επίδραση των social media είναι τεράστια. Ο τρόπος που οι μάρκες επικοινωνούν με τους καταναλωτές αλλά και οι ίδιοι οι καταναλωτές με τις μάρκες έχει αλλάξει.

To ψηφιακό Word Of Mouth, δηλαδή το σύνολο των αναφορών στην κατηγορία του Beauty, αγγίζει εξαιρετικά μεγάλα νούμερα. Μέσα μόνο σε ένα μήνα (17/4/2017 -16/5/2017) σύμφωνα με την ανάλυση του paloPro, το σύνολο των αναφορών στην κατηγορία αγγίζει τις 83.631 και είναι το μεγαλύτερο από όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.  Οι αναφορές αυτές αφορούν όλη την κατηγορία, καλύπτοντας λέξεις κλειδιά του Makeup, Skincare, Haircare και Fragrances, ενώ αφορούν μόνο τα “δημόσια” δεδομένα.

Digital Word of Mouth is Huge

Αν υπολογίσει κανείς την συνεισφορά των ιδιωτικών δεδομένων από το Facebook, τότε τα νούμερα πραγματικά αυξάνονται δραματικά. Υπολογίζεται ότι τα δημόσια δεδομένα αποτελούν στην πράξη μόνο περίπου το 15% των ιδιωτικών δεδομένων που διαχέονται στο Facebook.

Είναι γνωστό πως η πλειοψηφία των δεδομένων στο Facebook προέρχεται από ιδιωτικά posts, που μέχρι πριν λίγο δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση. Πλέον το Facebook μας δίνει πρόσβαση στα ιδιωτικά post με ανώνυμη χρήση. Μόνο σε 3 μέρες και μόνο για την κατηγορία του Makeup, τα ιδιωτικά Facebook posts αγγίξανε τις 15.700 αναφορές. Τα νούμερα αυτά είναι τεράστια για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς οι 15,700 αναφορές είναι περίπου 4.5 φορές περισσότερες από τις αναφορές της μεγάλης κατηγορίας των τηλεπικοινωνιών.

DIGITAL WORD OF MOUTH IS HUGE

Γνωρίζουμε λοιπόν πως η διαδυκτιακή κοινότητα της ομορφίας είναι κολοσιαία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για έναν ολόκληρο κόσμο με τεράστιο κοινό και με διακριτά χαρακτηριστικά στα social media. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι μάρκες ομορφίας, καλούνται να βρίσκονται κοντά στις διαδικτιακές συζητήσεις, και να προσπαθούν να εισάγουν τις μάρκες τους μέσα σε αυτές.

Influencer’s Impact

Δεν είναι όμως μόνο το σύνολο του Buzz που αγγίζει τεράστια νούμερα για την κατηγορία Beauty στην Ελλάδα. Το impact των social media, αποκτά επικές διαστάσεις καθώς συνυπολογίζει το σύνολο των followers που εκτίθενται σε κάθε post. Η μέτρηση του influencer’s impact είναι αρκετά σημαντική καθώς δείχνει το μέγεθος επιρροής που έχει η κατηγορία ανάμεσα στους χρήστες τον social media.

Influencers' analytics: the impact of social media
Influencers' analytics: the impact of social media

Ένας από τους λόγους που η κατηγορία της ομορφιάς έχει τέτοιες μεγάλες διαστάσεις, είναι και το γεγονός ότι η γενιά των social media είναι πλέον έμπειροι ερευνητές. Πρόκειται για καταναλωτές που ψάχνουν τα προϊόντα που θα αγοράσουν Online, διαβάζουν συμβουλές, συγκρίνουν προϊόντα αλλά και δημιουργούν το δικό τους περιεχόμενο. Η επιρροή του κάθε social media user, συντελεί στο τελικό Impact όλης της κατηγορίας. Για αυτό το λόγο λοιπόν, η παρακολούθηση της εταιρικής & προϊοντικής φήμης στα κοινωνικά δίκτυα αποκτά τεράστια σημασία. Οι μάρκες πλέον καλούνται να παρακολουθούν καθημερινά τις κριτικές των χρηστών και να τις αντιμετωπίζουν άμεσα.

Η σημαντικότητα της παρακολούθησης των social media mentions σήμερα γίνεται αναγκαία, αλλά ιδιαίτερα στην κατηγορία της ομορφιάς γίνεται επιτακτική.

Οι μάρκες ομορφιάς, θα πρέπει να εντάξουν στην καθημερινότητά τους ένα πρόγραμμα παρακολούθησης των social media mentions τους, που να χρησιμοποιεί τόσο τη συστηματική καταγραφή των αναφορών όσο και την δημιουργική και ποιοτική επεξεργασία των δεδομένων κατά τέτοιο τρόπο που να προσφέρουν actionable insights.

Το paloPro σαν ένα τέτοιο εργαλείο συστηματικής παρακολούθησης, συγκεντρώνει σε πραγματικό χρόνο όλες τις αναφορές από ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, Twitter, Facebook, Instagram, forums καθώς και περιγραφές και σχόλια από το YouTube, αναλύοντας περίπου 85.000 κείμενα/ ώρα.

Χρησιμοποιώντας γλωσσολογική τεχνολογία αιχμής για άμεσα και ακριβή αποτελέσματα, εντοπίζει και αναλύει όλες τις διαδικτυακές αναφορές που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και τη φήμη εταιρειών, προϊόντων, προσώπων, οργανισμών, καθώς και των ανταγωνιστών τους.

introduction to paloPro
introduction to paloPro

To paloPro αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη υπηρεσία διαχείρισης εταιρικής φήμης στο διαδίκτυο, βραβευμένη με έπαινο στα e-volution awards 2014.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την διεύθυνση pro.palo.gr, ή να επικοινωνήστε με την κα. Νεφέλη Αργυροπούλου στο τηλέφωνο
 2103805826 ή email: sales@paloservices.com